środa, 22 sierpnia 2012

Pasto bobowo-brokułowa - moje kondolencje

Czas biegnie nieubłaganie, błogosławione miesiące lata kurczą się wraz z dobą, zabierając nam ze sobą powoli kolejne pyszne owoce i warzywa. W tamtym tygodniu odszedł od nas tegoroczny, świeży bób. Wczoraj robiłam z niego ostatnie dwa słoiki pasty, którą mogliście znaleźć w menu i rozkoszować się nią w zaciszu swoich domostw.

Na pocieszenie dla tych, którzy nie zdążyli zamówić, przepis, abyście byli przygotowani już na samym początku przyszłorocznego sezonu bobowego.

Pasta bobowo-brokułowa

- 25 dag bobu
- 25 dag brokuła
- koperek 
- ząbek czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny
- olej ryżowy
- pół łyżeczki cukru do gotowania brokuła

Bób gotujemy do miękkości, po czym odcedzając zostawiamy w garnku trochę wody. Brokuł gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez 8 min. Blendujemy bób z odrobiną wody (zaczynam od niego, bo skórki, których szkoda wyrzucać - cenne źródło błonnika - są dość twarde), następnie dodajemy pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, znów blendujemy, a potem dopiero wrzucamy do naczynia brokuła oraz olej, sól, pieprz i jeszcze raz blendujemy. Na końcu dodajemy drobno pokrojony koperek i wszystko mieszamy.


Smacznego!
Agniecha
Tutaj pasta podana na krążkach z cukinii z sałatą radicchio


Porcja z przepisu wystarcza na jeden słoik ok. 300 ml.

Pasteryzacja: najpierw wyparzam słoiki i nakrętki, potem do rozgrzanych wkładam także gorącą pastę. Warzywa strączkowe dla bezpieczeństwa pasteryzuję przez 3 dni, po 30 minut w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku. Niestety jednak w wypadku tej pasty, nawet przy tak restrykcyjnych regułach, są problemy ze szczelnością słoika. Znacie jeszcze inne sposoby na pasteryzację strączkowych??? 

Co do słoika?!Organizator: WeganNerd

4 komentarze:

  1. Ten blog jest BOSKI!!!!
    Chcecie się może wymienić słoikami na sadzonki,
    przyjmę jakąkolwiek boską pastę, nawet na granicy przydatności do spożycia w zamian za sadzonki:
    CUBAN OREGANO
    topinambur
    AVOCADO
    passiflora/maracuja
    DAKTYL
    imbir
    BOŻODRZEW
    funkia jadalna

    i nasiona nietuzinkowych dyń i innych rośli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
      Napiszę do Ciebie maila a propos barteru ;)

      Usuń
  2. Wejdź na stronę akcji i tam po prawej stronie jest zielony link "dodaj przepis" w tedy będzie widoczny na stronie razem z innymi :))
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń