niedziela, 14 września 2014

Bez chleba jak żyć? - część 3

Mam dla Was dwie wiadomości - jedną dobrą drugą złą? Którą chcecie najpierw? Zła jest taka, że dziś już za późno, żeby przygotować śniadanie, na które przepis poniżej. Część ze składników wymaga namaczania przez kilka godzin. Dobrą natomiast jest to, że jutro możecie zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne i jeszcze przed pójściem spać, zamknąć bezpiecznie Wasz słoiczek w lodówce.

Przepis niezwykle prosty w sam raz na codzienny kierat, który nastał wraz z wyrwaniem z kalendarza ostatniej kartki z napisem "SIERPIEŃ 2014". Prostota tu nie oznacza żadnych braków, a wręcz nadmiar tego, co dla zdrowia najlepsze - jest słodkawa, kremowa baza dla tych, którzy lubią mleczne serki, jogurciki i deserki oraz poziom orzeźwiających owoców, których we wrześniu nie brakuje. Nie pozostaje Wam nic innego, jak sprawdzić to na sobie!

Surowy dwuwarstwowy deser do pracy/szkoły 

(1 porcja)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • 2-3 łyżki surowego miodu lub syropu z agawy
  • woda
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • dowolne owoce




Wiórki kokosowe zmiel na mąkę i zalej wodą ponad poziom, nerkowce zalej wodą w drugim naczyniu i odstaw na przynajmniej 3-4 godziny. Po tym czasie nerkowce opłukaj. Umieść w blenderze kielichowym razem z namoczoną mączką kokosową, dolej wody. Tu ostrożnie, ponieważ stopień namoczenia bakalii będzie różny - zaczynamy od 1/4 szklanki. Włącz maszynę, dodaj sok z cytryny, miód/agawę, esencję waniliową, cynamon i blenduj do uzyskania jak najbardziej gładkiego kremu. Sprawdź konsystencję, jeśli potrzebujesz, by krem był rzadszy - dolej wody i miksuj jeszcze chwilę. 
Masę umieść w słoiku, na niej układaj dowolne owoce, zamknij szczelnie i schowaj w lodówce, na drugi dzień zabierz ze sobą do pracy, tak szybko i bez namysłu, jak robisz poranne zakupy. 
Smacznego!
Agniecha


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz