sobota, 16 sierpnia 2014

Raw lasagne, czyli wszystkie smaki lata

Wakacje =  wolny czas. Jak się okazało, nie dla mnie, dlatego przepis obiecany na FB jakiś miesiąc temu wrzucam dziś. Na szczęście wszystkie składniki nadal blisko pod ręką, wciąż w sezonowej obfitości.
Czuć, że jesień zbliża się wielkimi krokami, w kuchni i spiżarni to najbardziej bogaty okres. Pożegnaliśmy już truskawki, porzeczki, agrest, sałatę masłową, rzodkiewkę, następne w kolejce czekają bób, ogórki i jagody. Witamy natomiast dumne pomidory, papryki, cukinie i nieśmiałe dynie.  To co może czas na witariańskie leczo? Potrawę zamykającą dla mnie okres kanikuły. Dziś jednak życzę smacznego z witariańską lasagne!



Surowa lasagna

Porcja dla dwóch osób

Układamy od razu warstwowo na talerzach

1 warstwa
  • plastry cukinii - na całość potrawy potrzebne będzie około pół niedużej cukinii
Kroimy je w krążki lub płaty o grubości ok 2 mm, następnie docinamy brzegi, tak, by plastry tworzyły spójną strukturę i cała potrawa miała regularne kształty. Jeden poziom cukinii złożyłam z dwóch płatów.

2 warstwa

Raw sos a'la serowy
  • 1/2 szklanki namoczonych migdałów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • woda
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta wędzonej ostrej papryki
  • sól do smaku
Wszystkie składniki  miksujemy razem w robocie na gładko, stopniowo dolewając wody. Najpierw kilka łyżek, aż do uzyskania konsystencji np. budyniu. 

3 warstwa
  •  pomidory pokrojone w plastry grubości około pół centymetra
4 warstwa

  • raw sosu a'la serowego (patrz przepis z warstwy 2)
5 warstwa
  •  plastry cukinii
6 warstwa zielona
  • 1 szklanka jarmużu
  • 1 awokado Has
  • kawałek papryczki chilli
  • pół szklanki namoczonych migdałów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kuminu
  • czarny pieprz
  • słodka papryka
  • świeże zioła, u mnie: tymianek, oregano, majeranek, bazylia
Jarmuż siekamy bardzo drobno. Awokado rozgniatamy widelcem.  Migdały siekamy na cząstki.Świeże przyprawy szatkujemy lub rwiemy na cząstki. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie. Gotową zieloną masę układamy na cukinii.

7 warstwa
  • plastry cukinii
8 garnirowanie
  • sos a'la serowy
  • następnie plastry pomidora,
  • na koniec liście świeżej bazylii

Smacznego!
 Agniecha



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz