Czuć, że jesień zbliża się wielkimi krokami, w kuchni i spiżarni to najbardziej bogaty okres. Pożegnaliśmy już truskawki, porzeczki, agrest, sałatę masłową, rzodkiewkę, następne w kolejce czekają bób, ogórki i jagody. Witamy natomiast dumne pomidory, papryki, cukinie i nieśmiałe dynie. To co może czas na witariańskie leczo? Potrawę zamykającą dla mnie okres kanikuły. Dziś jednak życzę smacznego z witariańską lasagne!
Surowa lasagna
Porcja dla dwóch osóbUkładamy od razu warstwowo na talerzach
1 warstwa
- plastry cukinii - na całość potrawy potrzebne będzie około pół niedużej cukinii
2 warstwa
Raw sos a'la serowy
- 1/2 szklanki namoczonych migdałów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- woda
- szczypta białego pieprzu
- szczypta wędzonej ostrej papryki
- sól do smaku
3 warstwa
- pomidory pokrojone w plastry grubości około pół centymetra
- raw sosu a'la serowego (patrz przepis z warstwy 2)
- plastry cukinii
- 1 szklanka jarmużu
- 1 awokado Has
- kawałek papryczki chilli
- pół szklanki namoczonych migdałów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kuminu
- czarny pieprz
- słodka papryka
- świeże zioła, u mnie: tymianek, oregano, majeranek, bazylia
7 warstwa
- plastry cukinii
- sos a'la serowy
- następnie plastry pomidora,
- na koniec liście świeżej bazylii
Smacznego!
Agniecha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz