czwartek, 27 grudnia 2012

Zapiekanka twarogowa z cukinią

W czasie, kiedy zalewają nas przepisy kuchni świątecznej, wrzucam wspomnienie ostatniej cukinii z ogródka mojej mamy.

Zapiekanka twarogowa z cukinią


250 dag półtłustego twarogu (wybieram półtłusty, ponieważ chudy jest znacznie bardziej przetworzony)
średniej wielkości cukinia
2 jajka
sezam
tahini
oliwa z oliwek
3 łyżki soku z cytryny

przyprawy do masy twarogowej (ilości według uznania):
kminek
ząbek czosnku
gorczyca
chilli
papryka słodka
biały pieprz
świeża bazylia/ świeża kolendra
sól himalajska

wegański ser:
szklanka nerkowcy
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka asofetidy
sól himalajska

Cukinie kroimy na maksymalnie 5 milimetrowe plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą z oliwek i wysypanym ziarnami sezamu. Na warstwie cukinii układamy masę twarogową, którą uzyskujemy z połączenia sera, dwóch jajek, kminku, soli, ząbku czosnku, gorczycy, chilli, słodkiej papryki, białego pieprzu, świeżej bazylii lub świeżej kolendry. Na masę twarogową układamy wegański ser, który otrzymujemy w następujący sposób - umyte orzechy nerkowca moczymy przez noc, następnie blendujemy z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, solą i asofetidą - masa ma mieć konsystencję serka topionego. Warstwę "serowe" przykrywamy pozostałymi plastrami cukinii. Na wierzchu polewamy 3 łyżkami soku z cytryny, obsypujemy ziarnami sezamu, świeżą bazylią lub kolendrą, polewamy odrobiną tahinii. Podajemy na ciepło.

Smacznego!
Agniecha















1 komentarz:

  1. mmm, wygląda apetycznie, uwielbiam cukinię w zapiekankach :)

    OdpowiedzUsuń