poniedziałek, 13 października 2014

Pełnoziarnista chai owsianka i fit październik część pierwsza

Choćbyśmy się zapierali rekami i nogami - jesień przyszła, skończyły się cudne świeże letnie warzywa i owoce. Mimo, iż na tegoroczną aurę nie ma co narzekać, kilka zmian w codziennym jadłospisie poczynić trzeba. Zaczynamy od ciepłego śniadania.

Jesienią ciepła nigdy dość, dlatego aby nasze przyrządzane na ogniu poranne posiłki miały jeszcze więcej właściwości rozgrzewających, powinniśmy włączyć do diety przyprawy mając takie cechy. Są wśród nich: cynamon, imbir, goździki, kardamon, pieprz, kurkuma, tymianek, majeranek. 

Przyprawy te i jesień doskonale komponują się w mojej pamięci smakowej w cudowny indyjski napój, jakim jest chai. Wraz z nadejściem złocistej pory roku odruchowo sięgam po niego. Dla tych, którzy nie słyszeli o czaju wcześniej, spieszę wyjaśnić, że jest to czarna herbata z przyprawami, cukrem i tłustym mlekiem. Chai masala - to mieszanka przypraw, których używa się do doprawienia napoju. Indyjska tradycja szczególnie często wskazuje tu na: kardamon, cynamon, imbir, anyż, czarny pieprz, goździki. Ale zarazem nie istnieje jeden przepis na ten napój, każdy dom i każda gospodyni przyrządza swój autorski czaj. Mnie szczególnie urzekła Manjula.* W wielu kawiarniach znajdziecie chai latte - czyli tradycyjny czaj podany ze spienionym mlekiem. Znana jest też wersja z kakao, czyli mocha chai. Wiele o czaju możecie przeczytać TU.



Być może trudno wyobrazić sobie tę herbatę z mlekiem, ale zapewniam połączenie gorzkiej herbaty, ostrych przypraw, słodkości mleka i cukru tworzy naprawdę wyjątkowe połączenie. Nie jeden po pierwszym kubku  stracił dla niej głowę.

Ale do sedna - dziś w ramach cyklu FIT PAŹDZIERNIK zapraszam na ciepłe i zdrowe śniadanie, znajdziecie w nim cenne węglowodany, które pozwolą dobrze wystartować dzień, jak i tłuszcze baza, z której możecie czerpać ciepło i energię. Przed Państwem chai owsianka!


* jest dla mnie gwiazdą indyjskiej blogosfery kulinarnej - polecam, jeśli poszukujecie tradycyjnych dań tej kuchni. 

Chai owsianka

  • 3/4 płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki chai masali (skład: nasiona z rozłupanych 10 torebek kardamonu, ok. 8 kulek czarnego pieprzu, ok. 5 kulek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru - wszystko razem mielimy w młynku ręcznym lub elektrycznym)
  • 2 łyżeczki dobrej jakości czarnej herbaty 
  • 4 łyżki brązowego cukru


Wodę i mleko wlej do garnka, dodaj chai masalę oraz herbatę, wsyp cukier i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 5 min. Następnie odcedź fusy. Tę część przepisu możesz przygotować wieczorem, a rano tylko wsyp płatki i gotuj przez 5 min od czasu do czasu mieszając. Następnie zakręć gaz i odstaw przykryty garnek na 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta możesz dolać wody, a jeśli za rzadka pozostaw jeszcze chwilę pod przykryciem. Jedz ciepłą z dodatkami lub bez.

Smacznego!
Agniecha


1 komentarz: