poniedziałek, 25 marca 2013

Wegański pasztet cz. 2

Tak jak obiecałam (!!) kolejny poniżej przepis na pasztet w wersji wegańskiej.

Pasztet z fasolki mung

2 szkl. fasolki mung
1 puszka pomidorów / w sezonie 3 sztuki świeżych
0,5 słoika suszonych pomidorów w oliwie
0,5 pora
3-5 łyżek płatków owsianych
natka pietruszki
siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika - według uznania

bazylia 
majeranek
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
oliwa z suszonych pomidorów
sól himalajska

1. Fasolkę moczymy przez 2 dni. Następnie gotujemy do miękkości.
2. Porę dusimy na oliwie. 
3. Porę, pomidory, płatki, nasiona i fasolkę blendujemy na gładką masę. Natkę siekamy i dorzucamy do masy. Doprawiamy sugerowanymi lub zupełnie innymi przyprawami. 
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. 

Smacznego!
Agniecha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz