Jesienią ciepła nigdy dość, dlatego aby nasze przyrządzane na ogniu poranne posiłki miały jeszcze więcej właściwości rozgrzewających, powinniśmy włączyć do diety przyprawy mając takie cechy. Są wśród nich: cynamon, imbir, goździki, kardamon, pieprz, kurkuma, tymianek, majeranek.
Przyprawy te i jesień doskonale komponują się w mojej pamięci smakowej w cudowny indyjski napój, jakim jest chai. Wraz z nadejściem złocistej pory roku odruchowo sięgam po niego. Dla tych, którzy nie słyszeli o czaju wcześniej, spieszę wyjaśnić, że jest to czarna herbata z przyprawami, cukrem i tłustym mlekiem. Chai masala - to mieszanka przypraw, których używa się do doprawienia napoju. Indyjska tradycja szczególnie często wskazuje tu na: kardamon, cynamon, imbir, anyż, czarny pieprz, goździki. Ale zarazem nie istnieje jeden przepis na ten napój, każdy dom i każda gospodyni przyrządza swój autorski czaj. Mnie szczególnie urzekła Manjula.* W wielu kawiarniach znajdziecie chai latte - czyli tradycyjny czaj podany ze spienionym mlekiem. Znana jest też wersja z kakao, czyli mocha chai. Wiele o czaju możecie przeczytać TU.
Być może trudno wyobrazić sobie tę herbatę z mlekiem, ale zapewniam połączenie gorzkiej herbaty, ostrych przypraw, słodkości mleka i cukru tworzy naprawdę wyjątkowe połączenie. Nie jeden po pierwszym kubku stracił dla niej głowę.
Być może trudno wyobrazić sobie tę herbatę z mlekiem, ale zapewniam połączenie gorzkiej herbaty, ostrych przypraw, słodkości mleka i cukru tworzy naprawdę wyjątkowe połączenie. Nie jeden po pierwszym kubku stracił dla niej głowę.
Ale do sedna - dziś w ramach cyklu FIT PAŹDZIERNIK zapraszam na ciepłe i zdrowe śniadanie, znajdziecie w nim cenne węglowodany, które pozwolą dobrze wystartować dzień, jak i tłuszcze baza, z której możecie czerpać ciepło i energię. Przed Państwem chai owsianka!
* jest dla mnie gwiazdą indyjskiej blogosfery kulinarnej - polecam, jeśli poszukujecie tradycyjnych dań tej kuchni.
Chai owsianka
- 3/4 płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki chai masali (skład: nasiona z rozłupanych 10 torebek kardamonu, ok. 8 kulek czarnego pieprzu, ok. 5 kulek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru - wszystko razem mielimy w młynku ręcznym lub elektrycznym)
- 2 łyżeczki dobrej jakości czarnej herbaty
- 4 łyżki brązowego cukru
Wodę i mleko wlej do garnka, dodaj chai masalę oraz herbatę, wsyp cukier i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 5 min. Następnie odcedź fusy. Tę część przepisu możesz przygotować wieczorem, a rano tylko wsyp płatki i gotuj przez 5 min od czasu do czasu mieszając. Następnie zakręć gaz i odstaw przykryty garnek na 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta możesz dolać wody, a jeśli za rzadka pozostaw jeszcze chwilę pod przykryciem. Jedz ciepłą z dodatkami lub bez.
Smacznego!
Agniecha
cóż za rewelacyjna propozycja owsianki!
OdpowiedzUsuń