poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe mamy

Dziś gościnnie na mym blogu przedstawiam Państwu wspaniały wypiek mojego ciastkarskiego autorytetu - mojej mamy ciasto drożdżowe. To już brzmi jak poemat, co dopiero smakować tego cudu. Mimo, iż nic zdrowego w nim nie uświadczymy, ciasto to uchyli nad nami (słonecznego) nieba. Idealnie puszyste i wilgotne zarazem - stan tak trudno osiągalny, dla mojej mamy nie jest żadnym wyczynem. Z okazji zbliżającego się KALENDARZOWEGO lata w towarzystwie rabarbaru. Jedno z lepszych ciast jakie w życiu jadłam!

Ciasto drożdżowe mamy

5 jajek
2 szkl. cukru
3 łyżki masła
3 łyżki margaryny
3 łyżki smalcu
10 dag drożdży
2 szkl mleka
1 kg mąki
szczypta soli

Jajka roztrzepać, dodać cukier, masło, margarynę, smalec, sól; drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 4-7 godzin. Następnie dodać mąkę; wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od dłoni (lub od końcówki robota). Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 50-60 min.

Smacznego!
Agniecha
pyszne ciasto drożdżowe

przepis na ciasto drożdżowe mamy







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz