Jaglanka na mleku migdałowym z suszonymi jabłkami
- 3-5 łyżek kaszy jaglanej
- 0,5 szkl. wody
- 1 szkl. mleka migdałowego
- kilka krążków suszonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki miodu
Kaszę gotuję w wodzie wraz z jabłkami i przyprawami. Jabłka poszarpałam w rękach na mniejsze kawałki. Nie lubię, kiedy kasze są rozgotowane, więc po ok. 8 min. zalewam wszystko mlekiem migdałowym, wody wtedy prawie już nie ma. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do wrzenia. Przelewam na talerz, polewam miodem i ozdabiam krążkiem jabłka.
Smacznego!
Pysznie podana jaglanka :) Uwielbiam takie jej słodkie wersje, na śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Dokładnie, idealna na śniadanie w przednówku.
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zdrowa jaglanka na słodko *-*
OdpowiedzUsuń