Pasztet z fasolki mung
2 szkl. fasolki mung
1 puszka pomidorów / w sezonie 3 sztuki świeżych
0,5 słoika suszonych pomidorów w oliwie
0,5 pora
3-5 łyżek płatków owsianych
natka pietruszki
siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika - według uznania
bazylia
majeranek
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
oliwa z suszonych pomidorów
sól himalajska
1. Fasolkę moczymy przez 2 dni. Następnie gotujemy do miękkości.
2. Porę dusimy na oliwie.
3. Porę, pomidory, płatki, nasiona i fasolkę blendujemy na gładką masę. Natkę siekamy i dorzucamy do masy. Doprawiamy sugerowanymi lub zupełnie innymi przyprawami.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Smacznego!
Agniecha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz