Czekoladowe ciasto na bazie cukinii
1 szkl mąki orkiszowej
1 szkl siemienia lnianego
1,5 szkl cukinii
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki chilli
4 łyżki surowego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 szkl cukru muskowado
2 łyżki amaretto
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
[słodki] Jajka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy startą na tartce cukinię (jak najdokładniej odciskamy; można wcześniej umieścić ją na sitku lub skropić cytryną - to pomoże pozbyć się wody, która jest wrogiem pulchnego ciasta). W młynku mielimy opłukane wcześniej ziarna siemienia lnianego, po czym dodajemy je do masy. Mieszamy (może być mikserem).
[ostry] Gałkę, cynamon, chilli najpierw mieszamy razem w osobnym naczyniu, następnie dodajemy do powstałej wcześniej masy. Wlewamy 2 łyżki amretto. Mieszamy.
[słony] Dodajemy sól połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy
[kwaśny] Dodajemy mąkę. Mieszamy.
[gorzki] Dodajemy 4 łyżki surowego kakao. Mieszamy.
[słodki] Dodajemy 2 łyżki miodu. Mieszamy.
Pieczemy przez 40-45 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Podajemy z lukrem z miodu i wiórkami ze startej skórki cytryny.
Smacznego!
Agniecha
Jemy późną nocą, popijając kakao ze spienionym mlekiem.
ciasta późną nocą są najlepsze, a to jest bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuń