Zupa mleczna z pęczakiem i nektarynką
1 szklanka mleka migdałowego
1/2 szklanki ugotowanego pęczaku
1 nektarynka
2 łyżki ksylitolu
1 gałązka świeżego tymianku
Mleko migdałowe robię w taki sposób:
Używam 100 g migdałów, 700 ml wody, 1 łyżki ksylitolu, szczypty soli.
Pęczak wrzucam do rozgrzanego garnka, podgrzewam, aż będzie bardzo gorący i rozpadnie się na pojedyncze ziarenka. Po tym zalewam go mlekiem i trzymam na ogniu jeszcze ok. 30 sekund. W międzyczasie na patelni rozpuszczam ksylitol. Kroję nektarynkę na półksiężyce ok. 3 mm grubości i wrzucam na ksylitol. Smażę aż nektarynki zmiękną i puszczą sok, w ostatnim momencie dorzucam listki tymianku. Mleko z kaszą wlewam do miseczki na wierzch wykładam owoce i zalewam wszystko powstałym syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz