Sałatka z grillowaną brukselką i pomelo
2 szalotki
3/4 pomelo
garść roszponki
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
2 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju lnianego
świeża kolendra
sól, pieprz
50 ml wody
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i odcinamy końcówki. Blanszujemy - dwie minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i wkładamy pod bardzo zimną wodę. Kroimy na polowy, układamy w formie do pieczenia, na to rozrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy olejem, opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. W trakcie odwracamy na drugą stronę.
W garnuszku zagotowujemy 50 ml wody, wrzucamy korę cynamonu i gwiazdki anyżu. Dobrze wybrać takie naczynie, w którym przyprawy będą przykryte wodą. Gotujemy przez minutę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po czym dodajemy sok z cytryny i miód. Nie wyjmujemy przypraw, wszystko mieszamy na jednolity sos.
Pomelo obieramy ze skóry i błonek. Rozrywamy na cząstki. Zalewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie wyciągamy gwiazdki i korę. Kiedy brukselki wystygną, umieszczamy je razem z pomelo, pokrojoną kolendrą w jednym naczyniu - dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy roszponkę, na to wykładamy przygotowaną brukselkę z pomelo, skrapiamy olejem lnianym. Teraz czas na zaskoczenie się połączeniem smaków!
Smacznego!
Agniecha
Mi się ta kompozycja bardzo podoba :) Brukselkę uwielbiam pod każdą postacią, choć za gorzkim smakiem także nie przepadam - zdecydowanie wolę słodki i kwaśny, a ta sałatka chyba łączy je wszystkie ;)
OdpowiedzUsuń