niedziela, 29 września 2013

Spaghetti z sosem z bobu i kokosa

Bób lubiany przez wielu. Ja za nim nie szaleję, choć każdy sezon letni okraszony jest kilkoma spożytymi woreczkami. W tym roku bób rósł w ogródku mojej mamy. Kremowy i delikatny o pięknym zielonkawym kolorze. Bób zwiastujący koniec lata (który pojawił się szybciej niż post z przepisem) będzie tym razem inspirowany bobowym curry. Zapraszam na trzy wersje:

Spaghetti z sosem z bobu i kokosa wersja wegetariańska 1

250 g bobu
pół kubka dużego jogurtu naturalnego
pół szklanki wiórek kokosowych
łyżeczka płatków chilli 
sól

Bób gotujemy. W tym samym czasie w mikserze wiórki miksujemy na mączkę, dodajemy  jogurt. Odcedzamy bób. Jeśli chcemy możemy obrać z łusek. Wrzucamy do robota i miksujemy z umieszczonymi tam wcześniej składnikami. Na końcu dodajemy według uznania filtrowanej wody, soli oraz chilli. 
Łączymy z makaronem i podgrzewamy.

Spaghetti z sosem z bobu i kokosa wersja wegetariańska 2

250 g bobu
pół kubka dużego jogurtu naturalnego
miąższ i woda z kokosa
łyżeczka płatków chilli 
sól

Bób gotujemy. Otwieramy kokosa. Wodę i miąższ umieszczamy w mikserze wraz z jogurtem. Miksujemy na gładką masę. Odcedzamy bób. Jeśli chcemy możemy obrać z łusek. Wrzucamy do robota i miksujemy z umieszczonymi tam wcześniej składnikami. Na końcu dodajemy według uznania filtrowanej wody, soli oraz chilli. 
Łączymy z makaronem i podgrzewamy.

Spaghetti z sosem z bobu i kokosa wersja wegańska

250 g bobu
pół puszki mleka kokosowego
łyżeczka płatków chilli 
sól

Bób gotujemy. Odcedzamy. Jeśli chcemy możemy obrać z łusek. Wrzucamy do robota i miksujemy z mlekiem kokosowym. Na końcu dodajemy według uznania filtrowanej wody, soli oraz chilli. 
Łączymy z makaronem i podgrzewamy.




1 komentarz: