sobota, 7 lutego 2015

Pochwała goryczy, czyli sałatka z brukselką i pomelo

Podobno gorzki będzie smakiem 2015 roku, u mnie jest chyba na końcu listy ulubionych. Dziś przepis ze składnikami, za którymi raczej nie przepadam – mdła brukselka, której nie umiem przyrządzać, roszponka –  kleista i obślizgła, anyż – w dużych ilościach nie do zniesienia. Bardzo intensywne smaki połączone w zupełnie nierozsądnym zestawieniu. Sami widzicie, jak ekspresywnych przymiotników użyłam. Przepis natomiast znaleziony w „Planty more” Yotama Ottoleghiego – roślinnego króla - nie mogłam nie zaufać! Kilka modyfikacji w zdrową stronę i jest miód zamiast cukru, olej lniany zamiast oliwy z oliwek, której dobrej jakości w Polsce ze świeca szukać i właśnie roszponkowa baza, a zatem zapraszamy na nasz wspólny przepis:

Sałatka z grillowaną brukselką i pomelo


15 brukselek
2 szalotki
3/4 pomelo
garść roszponki
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
2 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju lnianego
świeża kolendra
sól, pieprz
50 ml wody

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i odcinamy końcówki. Blanszujemy - dwie minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i wkładamy pod bardzo zimną wodę. Kroimy na polowy, układamy w formie do pieczenia, na to rozrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy olejem, opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. W trakcie odwracamy na drugą stronę. 

W garnuszku zagotowujemy 50 ml wody, wrzucamy korę cynamonu i gwiazdki anyżu. Dobrze wybrać takie naczynie, w którym przyprawy będą przykryte wodą. Gotujemy przez minutę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po czym dodajemy sok z cytryny i miód. Nie wyjmujemy przypraw, wszystko mieszamy na jednolity sos. 

Pomelo obieramy ze skóry i błonek. Rozrywamy na cząstki. Zalewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie wyciągamy gwiazdki i korę. Kiedy brukselki wystygną, umieszczamy je razem z pomelo, pokrojoną kolendrą w jednym naczyniu - dokładnie mieszamy. 

Na talerzu układamy roszponkę, na to wykładamy przygotowaną brukselkę z pomelo, skrapiamy olejem lnianym. Teraz czas na zaskoczenie się połączeniem smaków!

Smacznego!
Agniecha